regio      ue      gr      mdrap      pu        is   
Investim în viitorul tău ! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.

TEMPLOMOK


 

„AZ ÚRUNK MENNYBEMENETELE" TEMPLOM

Ez egy téglalap alakú épület hatalmas ötszögletű abszisszal, 1968-1970 évek között újraépítették az alapoktól, a templom tornya a nyugati bejárat felett van, egy másik bejárat a templom deli felén két áltámfal között található. A tető teljes egészében fém. A belső festményeket 1979-ben a Bukaresti-i Művészeti Iskola diákjai végezté. Az eredeti épülethez amit majd 1931-ben felújítottak, köris és fenyő gerendákat használta, a munkálatokat II. Nicolae Zugravu tiszteletes ügyelte fel 187ö-ben, a szent képek 1874-ben a Szászváros-i Ioan és Isidor Opris festők munkái. Az 1875-ben felszentelt templomot 1982 május 27-én újraszentelték. Előzőleg a hívőknek egy másik templomuk volt ami 1790-1791 között épült és a festményeket a Râmnicu Vâlcea-ból származó I. Nicolae Zugravu tiszteletes festette 1792-1806 között.

 

AZ URIKÁNYI „NAGYBOLDOGASSZONY" TEMPLOM

A templom építése 2006-ban kezdödött háromoldalú alapra,ötszögletű abszisszal, a karcsú nyolcszögletű tornya négyszögű alapra épűlt. Az egyetlen bejárathoz ami nyugati, egy nyitott verandán át juthatunk, amit nyolc tartóoszlop támaszt. A tető teljes egészében fém, ami a moldáv templomok alapítóira a Szent Stefan cel Mare korára utal.

 

A NYAKMEZŐI TEMPLOM

A Nyakmező-i templom a Szent Mihály és Gábor Arkangyal nevét viseli. Három oldalú alapra, nyolcszögletű szentély épült. Az ötszögletű oltáron kis bevágások vannak. A templomot megmagasították négy karcsú kereszt alakú toronnyal. A tető teljes egészében fém. Egyetlen bejárata van a nyugati oldalon ahova egy nyitott verandán jutunk. A templom 1988-1992 között épült frekó technikával, 1993-ban felszentelték. A jelenlegi hajlék fa és tégla alapot örökölt, melynek védőszentje"Szent Ierarh Nicolae", ezt 1890-1891 között emelték a hívek. A régi temető helyén aminek a közepén a templom állt felszíni kőszén bányászat kezdödött. A komunizmus idejében a a templomot buldozerek düntötték le, a temetőnek pedig más helyet adtak. A régi falu központja helyén most egy tó van. A régi templom egy olyan épületet helyetesített ami 1975 óta "Mindenszentek Vasárnapjának szenteltek". Ettől vették át a falak egyesítéseét a tengely alsó sarkában, hanem az értékes szentélyt is amit 1847-ben kidiszített a Román Országból származó Ioan Opris zarándok. 1788-ig mikor a törökök felgyújtották. A gyülekezetnek egy másik fa épülete volt amit 1670-ben építettek a Tismana kolostori szentesek.

 

„SZENT GYÖRGY " TEMPLOM

1937-1941 épült Alexandru Cosma tiszteletes szolgálata idejében. Négyszögletű épület, félkör alakú abszisszal, az északi felén van egy kis kamra melyben Jézus születésének jelenete van berendezve. A harang tornya nyolcszögű, alacsony, sisak alakú fedővel, amit fémmel fedtek be. Két bejárata van a keleti és a nyugati oldalon. A belső falakat szent képekkel ikonokkal diszítettek 1982-1983 között. Az elöző templom amiről lemondtak 1936-ban gerendákból volt építve 1825-1827 között I.Nicolae Zugravu tiszteletes szolgálata idején, majd 1853-ban felújítták. Szent Mihály és Gábor Arkangyal voltak a védőszentjeik, amit az egyházi dokumentumokbál tudunk meg a Hobiceni település idejéből.